window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155389987-1');
MENU

Blog overzicht

29 oktober 2020

Hoera! Het is vandaag Internationale Dag van het Internet. Vandaag, 31 jaar geleden, werden voor het eerst twee computers met elkaar verbonden. 

In 1989 kreeg de Brit Tim Berners-Lee de vraag van zijn werkgever of hij een nieuwe manier wilde bedenken om twee computers met elkaar te verbinden. Dit met het idee om informatie eenvoudiger inzichtelijk te maken. Berners-Lee noemde de vraag van zijn werkgever destijds “vaag maar opwindend”. Vanuit die ‘vage’ vraag is iets ontwikkeld waar wij nu iedere dag gebruik van maken.

De eerste website en browser
Berners-Lee bouwde vervolgens naast zijn reguliere werkzaamheden langzaam het systeem waarop het web draait: Hypertext Transfer Protocol (HTTP) en de Hypertext Markup Language (HTML).

Maar zonder browser om deze code te laten zien heb je nog niets. Dus besloot hij ook op een browser te ontwikkelen die zijn speciale codes omzette tot een leesbaar geheel, inclusief website waarop alles te lezen was.

Deze website; info.cern.ch bestaat nog steeds.

Hoe zou die website er anno 2020 uitzien?
Leuk, die website uit 1989. Maar de ontwikkeling van het internet heeft al die jaren natuurlijk niet stil gestaan. Intern vonden wij het wel een leuke uitdaging om de website van toen in een hedendaags jasje te steken. De kennis die wij afgelopen jaren hebben verzameld kunnen we vast goed terug laten komen  in een nieuw ontwerp.

Welke interactiepatronen voegen we toe? Kunnen we content beter clusteren? Of werkt de website goed zoals hij al 31 jaar werkt?

Info.cern.ch maar dan nieuw
Nieuwsgierig geworden naar onze variant? Hieronder staat een mockup van ons design. Wil je deze in iets meer detail bekijken? Dan hebben we hier een linkje naar ons Figma bestand.

Heb jij ook een website uit 1989? Kan deze na 31 jaar ook wel een redesign gebruiken? Onze handen kriebelen om het een 2021 sausje te geven!
Roy van Buggenum

UX/UI Designer