window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155389987-1');
MENU

Blog overzicht

05 mei 2020

Hi! Ik ben Mariska en ik drink niet zo heel veel koffie, maar als ik dan mag kiezen, drink ik het liefst Chai Latté (dat is stiekem geen koffie…) of Mocha koffie. Maar gewone koffie vind ik ook lekker hoor. Wel zwart dan. Nou, dan weet je dat ook weer!

Ik ben nu 2 jaar werkzaam bij CreaBea, als Graphic Designer. Dat doe ik bij elkaar opgeteld alweer zo’n 19 jaar… zo hé! Inmiddels ben ik een enorme passie gaan ontwikkelen voor motion design, dus daar ben ik mij nu ook steeds meer op aan het richten.

Al deze werkzaamheden kunnen eigenlijk prima vanuit huis, maar soms mis je wel collega’s. Sowieso mis ik ze enorm voor de gezelligheid, maar het is ook heel fijn om af en toe eens met elkaar mee te kijken en te sparren. Zo kom je vaak tot superleuke, creatieve ideeën.

We hebben af en toe wel een videomeeting of we bellen elkaar, maar het is toch niet helemaal hetzelfde.
Gelukkig heb ik thuis ook een leuke collega, want mijn vriend werkt aan de andere kant van de tafel. Hij doet niet hetzelfde werk als ik, maar het is toch gezelliger dan in je eentje zitten. O ja, en dan heb je nog die andere ‘collega’, die het meestal vrij vroeg al tijd vindt voor ons om te stoppen met werken…

Motion
Motion design is een breed vakgebied, waarbij ik meerdere interesses heb en een aantal daarvan kan toepassen bij CreaBea.
Zo verdiep ik mij nu het meeste in 2D-animatie. ‘Animatie is de illusie van beweging door het na elkaar afspelen van verschillende stilstaande beelden (frames)’ en is eigenlijk al heel lang aanwezig, in de oertijd zelfs al. Zo maakten ze grotschilderingen met dieren waarbij je meerdere poten ziet, wat beweging suggereert. En Walt Disney kennen we natuurlijk ook allemaal. Die heeft een behoorlijk lijstje animatiefilms op zijn naam staan.

Zo heb je dus hele tekenfilms, zoals die van Walt Disney en later ook Pixar (3D), maar op kleinere schaal vind je ook overal verschillende soorten animaties. Bij het NOS-journaal bijvoorbeeld, daar zie je het al bij het openen van het programma en verder maken ze regelmatig gebruik van infographics. Het valt misschien niet direct op, maar het werkt wel heel erg goed als je iets kunt uitleggen aan de hand van een animatie.
3D-animatie leren is mijn volgende stap, maar dat is echt weer een vak apart, dus dat wordt nog wel flink leren! Maar ach, het houdt je van de straat, ja toch?

Stop-motion
Naast deze digitale 2D- en 3D-animatie technieken, vind ik stop-motion ook heel erg interessant en leuk. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van echte materialen, die je stapje voor stapje kunt verplaatsen en van elk stapje maak je een foto. Zet al deze stapjes achter elkaar en je hebt een filmpje! Bekende stop-motion producties zijn Nijntje en Loeki de Leeuw. Met klei kun je ook heel goed stop-motion maken. Ken je Pingu nog? Of Shaun the Sheep?

Analoog en digitaal
Wat ik ook heel erg leuk vind aan motion design is als analoog en digitaal bij elkaar komen. Daarom vind ik stop-motion ook zo leuk. Wat je bijvoorbeeld kan doen, is een echte tekening (gemaakt met potlood, pen of andere materialen) gebruiken en die laten bewegen.
Ik ben ooit begonnen aan een challenge, genaamd ‘Draw 100 Somethings’. De bedoeling daarvan is dat je een karaktertje tekent (of iets anders) die je 100x maakt, maar telkens op verschillende manieren of in andere situaties en je moet telkens dezelfde materialen gebruiken. De bedoeling daarvan is dat je beter wordt met tekenen, maar ook met het materiaal dat je hebt gekozen. Bij mij is dat ‘Melvin’ geworden (gemaakt met pen). Melvin maakt van alles mee en ik merkte halverwege dat ik, naast het tekenen, het ook wel heel leuk vond om hem te laten bewegen en zo breng je eigenlijk allerlei technieken samen.

Kom in beweging!
In deze tijd wordt het steeds moeilijker om op te vallen, maar met bewegende content zou je je daarmee dus al veel meer in de kijker kunnen spelen. Als je deze pagina bekijkt, denk ik dat het je ook al meteen opvalt dat er iets beweegt. Je wordt er naartoe getrokken, ja toch?

Vind jij bewegen ook zo leuk? Nou ja, om naar te kijken dan… en wil je ook meer opvallen tussen al die andere informatie? Neem dan contact met ons op en dan kunnen we misschien e.e.a. in beweging gaan zetten!
Mariska van Eijden

Graphic Designer - 2D Animator